Högskoleprovet


Alternativa vägar när Högskoleprovet inte lyckades

De allra flesta som gör högskoleprovet gör detta för att få en plats på en eftertraktad utbildning. Men livet blir inte alltid om man tänkt sig och det är inte alla som får tillräckligt höga poäng. För dessa finns alternativet att antingen träna på extra mycket och satsa på kommande högskoleprov eller att välja en alternativ väg. Vi tar ett exempel för de som har stort intresse för att läsa KBT (Kognitiv Beteende Terapi). Detta kan bland annat läsas på Psykoterapeutprogrammet i Uppsala eller Stockholm. Men utöver det även via andra vägar.

Folkhögskolor:

Flera folkhögskolor har kurser och program med inriktning mot KBT. Då detta är en bred behandlingsform kan det ibland vara KBT-utbildning med en specifik inriktning. Detta i motsats mot högskoleutbildningen som är betydligt bredare. Därmed bör man kontrollera vad utbildningen har fokus på. Vid studier på folkhögskolor finns ofta möjligheten att få studielån – i likhet med studier på högskolan.

Privata utbildningar: Det finns flera företag som erbjuder steg 1 utbildning KBT samt därefter de kommande stegen för att få komplett kunskap i denna behandlingsform. Priserna på utbildningen varierar främst utifrån längd och upplägg på kursen. Om denna väg väljs är det viktigt att söka efter referenser och välja företag som är etablerade på marknaden. Trots allt kostar en KBT-utbildning en hel del och detta är inte något som de går att få studiemedel för.

OBS !

Om KBT-utbildningen inte sker på högskola/universitet bör man alltid kontroller att den är auktoriserad av sfKBT (Svenska Föreningen för Kognitiv och Beteendeinriktade Terapier). Detta gäller just KBT men generellt är det bra att undersöka om det finns krav på auktorisering när utbildningar genomförs på andra ställen än högskolan.

Privatlärare – För mer avancerad inlärning
Bok – ”Den kompletta guiden för högskoleprovet”