Högskoleprovet


Lägg grunden tidigt för bra resultat på högskoleprovet

Att köpa en bok som lär ut hur högskoleprovet är uppbyggt och hur man kan träna på det för att på så sätt nå högre betyg är ett mycket bra sista steg i kampen om poängen på högskoleprovet. Men som allt här i livet så är kunskap som en pyramid. Lägger man en riktigt bred bas går det att bygga högre. Det tar längre tid men i längden är det helt enkelt bästa vägen för att nå högt.

Med en bred bas i detta fall menas att man bör tänka långsiktigt och inte bara plugga med övningsbok några månader före provet. Statistiskt sett så får fler personer höga poäng som har ett högt gymnasiebetyg. Det behöver inte betyda att de är smartare utan bara att de fått bättre förutsättningar. För extremt mycket inom skolvärden handlar om att få rätt förutsättningar. Det kan räcka med att man inte går ihop med en lärare eller att man varit sjuk under en längre tid och därmed missat grunden i vissa kurser. Någon månad kan därmed förstöra för framtida studier.

Både lärare och föräldrar ser att en elev som halkar efter tidigt har svårt att komma ikapp och gör man det inte är risken mycket stor att man ger upp och därmed halkar efter ännu mer. Det är här som det första snedsteget tas för att få låga resultat på högskoleprovet och därmed också inte få möjlighet till vidare studier.

Men av de föräldrar som ser att deras barn halkar efter är det allt fler som anlitar privat läxhjälp. Det är inte speciellt dyrt i och med att RUT-avdraget går att utnyttja på detta och är man dessutom två elever som träffas samtidigt betalar man inte mycket mer än 100kr i timmen.  Men det är inte priset man ska titta på utan på resultatet. Barnen fokuserar på resultatet som de får i skolan men som förälder tänker man längre. Med tidig läxhjälp är chansen att klara högskoleprovet betydligt bättre i framtiden. Det prov som för många är nyckeln in till universitetsstudierna.

Datum och nya sajter om högskoleproven 2013
Det börjar med läxhjälp och slutar med träningsbok