Högskoleprovet


Utbildning och entreprenörskap

Entrepenörskap är något som är mycket aktuellt, man hör ofta talas om nya företagare som lyckats eller ungdomar som är chefer redan innan de slutat skolan. Faktum är att allt fler väljer utbildningar som kan hjälpa dem bli entrepenörer, eller utveckla de idéer de redan har inom sig. Ett bra exempel är Sixten Engström, hjärnan bakom MyCuff som säljer manschettknappar. Han har utbildat sig inom Enterprising and Business Development, något som kommit väl till pass vid utvecklingen av företaget. Sedan har han valt att samarbeta med personer som kan de andra viktiga delarna av att starta eget, det finns så många komponenter som måste fungera om man ska lyckas. Internetkunskap, ekonomi, marknadsföring, och så vidare.

Om man vet ungefär vad man vill hålla på med kan man välja en entrepenörsutbildning inom det yrket. Då får man med sig business delen, samt specialiseringen. Det kan vara inom hälsa och idrott, livsmedel, hunddagis eller handel- egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man kan syssla med. Och efterfrågan naturligtvis.

Men ofta så handlar just utbildning och enterpenörskap om att hitta den inre driften, att våga ta steget fullt ut och komma igång. Här skulle man kunna göra mycket mer i skolorna redan i de lägre årsklasserna genom att uppmuntra barnen att uttrycka sig, ta initiativ och ha självförtroende. Om man tror på sig själv och sin ide’ så kan man vanligvis ordna allt det praktiska runt omkring. Som när Sixten Engström överraskade Prins Daniel med sina manschettknappar, ett alldeles utmärkt sätt att göra PR för något man tror på.

Utbildning och entrepenörskap är en mycket bra kombination, man bygger för framtiden. Ett antal av de elever som har gått denna sorts utbildning sitter idag med sina egna företag, medan andra har fått bra anställningar. Ingenting är omöjligt, det kan bara ta lite längre tid att uppnå det.

Träna på ordförståelse
Så överslagsräknar du på högskoleprovet